Karantinaya alınan JNR Tekstil işçileri fabrikada önlem alınmadığı için, salgının yayıldığını ve fabrikadaki bazı bölümlerin çalışmaya devam ettiğini belirtti.
Koronavirüsün (Covid-19) yaygın hale geldiği Osmaniye Kadirli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu JNR Tekstil ve Birteks fabrikaları için karantina kararı alındı. 1000 işçinin çalıştığı JNR Mensucat Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ’de Öz İplik İş Sendikasının örgütlenme çalışması karşısında, patron işçilere baskı yaparak sendikadan istifa ettirmişti.
İşçileri sendikadan istifa ettiren patron, salgın için herhangi bir önlem almadı. JNR fabrikasında işçilere maske dağıtılmıyor, sosyal mesafe kuralı uygulanmıyordu. Servislere işçiler üst üste bindiriliyordu. Birbiriyle temas etmek zorunda kalıyorlardı. 17-18 kişilik olan küçük servislere 25 kişinin bindiği belirtiliyordu. Covid-19 testinin pozitif çıktığı bilgisi geliyordu ancak işçilere test yapılmıyordu ve izolasyon uygulanmıyordu.
Vakaların aşırı artması sonucu, önlem alınmaya başlandı. Ancak sonradan alınan tedbirler salgının yaygınlaşmasını engelleyemedi. Son olarak Kadirli İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, iki fabrika için karantina kararı aldı.
Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27. Ve 72. Maddeleri gereğince işçiler 14 gün süre ile evlerinde tedbir amaçlı izole edilecekler.
Koronavirüs testi pozitif çıkan, hastaneye tedavi amaçlı giden ve raporu olan işçilerin idari izinli olacağı ancak karantinaya alınan diğer işçilerin evde kaldıkları sürenin yıllık izinlerinden kesileceği öğrenildi. Yıllık izni olmayan işçiler yeni yıldaki izninden borçlandırılacak.
JNR Tekstil işçileri, “Salgında hiçbir tedbir alınmadan çalıştırıldık. 50-60 vaka çıkana kadar bir önlem alınmadı. İş işten geçtikten sonra önlemler alındı o da fayda etmedi. Kaymakamlık fabrika işçilerinin karantinaya alınması kararı verdi. Bizleri eve gönderdiler. Ama şimdi o süreyi de bizim yıllık izinden keseceklermiş. Bu doğru değil, işçi keyfi için mi evde kalıyor. İzin hakkımız karantinaya sayılmamalı" diyerek tepki gösterdi.
Kaymakamlığının aldığı kararın fabrikanın kapatılma kararı olamadığını ve kararın, “Covid testi pozitif çıkanlar veya temaslı olup test yaptıranlar idari veya yıllık izinli sayılacağı, bu kişilerin 14 gün karantinada kalacağı” şeklinde olduğu belirtildi. Temaslı olmayan veya test yaptırmayanların işine gitmeye devam edeceğini ve fabrikanın kapanmadığını aktaran işçiler, JNR Tekstilde iplik, laboratuvar ve kalite kontrol bölümlerinin çalıştığını da söyledi.