Kasım ayı başında grev kararı asılan Gebze'de bulunan Enka Sac fabrikasında patronun büyü firmalar için kullanılan kalıpları fanrikadan çıkatmaya çalışması üzerine işçiler fabirka önünde nöbete başladı.
Gebze Organize Sanayi Bölgesinde (GOSB) kurulu bulunan Enka Sac'da örgütlü Birleşik Metal İş Sendikası'nın, yetkili sendika olmasının ardından başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine Kasım ayında grev kararı asılmıştı. Enka Sac patronu grev kararının asılmasının ardından kar marjı yüksek ve tanınmış markaların ürünlerinin üretiminde kullanılan kalıpları fabrikadan çıkatmaya çalıştı.
Kalıp yüklü dorseler fabrikadan çıkmaya çalışırken Enka Sac işçileri, grev aşamasındayken fabrikadan ürün, hammadde ya da makinaların çıkarılamayacağını belirterek dorselerin fabrikadan çıkmarılmasına izin vermedi. İşçiler Pazartesi gününe kadar fabrika önünde bekleyeceklerini belirtti.
İşçilerin fabrika önündeki bekleyişine Birleşik Metal İş Sendikası Gebze 2 No'lu Şube, Gıda İş, de gelerek işçilere destek verdi.
Fabrika önünde açıklama yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Özkan Atar, "Burada bir toplu iş sözleşmesi imzalanmadan, fabrikanın çalışma barışı normalleştirilmeden, fabrikada makinalar yeniden çalışmaya başlamadan fabrikanın kapatılması da işçinin çıkarılması da yasa dışı lokavt anlamına gelir" dedi.
Grev aşamasında fabrikadan kalıpların çıkarılmak istemesini kabul edemeyeceklerini söyleyen Atar, "Ne temsilcilerin ne de sendika yöneticilerinin haberi olmadan üretimle ilgili en önemli argümanlardan olan kalıpların gelip götürülmeye kalkılması hepimiz açısından kabul edilemeyecek bir durumu ortaya çıkardı. İşyeri yöneticileriyle şube başkanımız görüşmeler yaptı. Onlar kendilerine göre bazı gerekçeler ortaya koydular. Burada Arçelik gibi, Baymak gibi üretim yaptıran müşteriler, grev aşamasına geçildiğinde buradan ürünlerini alamayacaklarından dolayı, iddia ettiklerine göre, kendilerine ait kalıpları buradan götürmeye kalkıştılar. Bizim açımızdan buradan bir makinanın çıkması da bir kalıbın ya da hammaddenin çıkarılmaya çalışılması da birbirinden ayırt edilemez bir durumdur. İşçinin grev hakkını fiilen ortadan kaldırmaktır. İşçinin ekmeğine el koymaktır, mücadelesine saldırıdır. Bunu kabul etme imkanımız yoktur" dedi.
Fabrikanın kapatılacağı iddialarına da yanıt veren Atar, "Burada bir toplu iş sözleşmesi imzalanmadan, fabrikanın çalışma barışı normalleştirilmeden, fabrikada makinalar yeniden çalışmaya başlamadan fabrikanın kapatılması da işçinin çıkarılması da yasa dışı lokavt anlamına gelir. Buna asla geçit vermeyeceğiz. İşçinin ekmeğiyle, geleceğiyle, çoluk çocuğunun geleceğiyle kimse oynamaya kalkmasın. Gereken mücadeleyi sergileyeceğiz. Amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemek. İşçinin huzurlu bir şekilde makinasının başına geçip üretimini sürdürmesi, toplu sözleşmesiyle de beraber bir lokma ekmeğini büyütmesinin gayretini vereceğiz. İşvereni de yönetimi de emniyeti de mülki amirlerini de aklıselime davet ediyoruz" dedi.