Türkiye ve Kürdistan’da devrim mücadelesi yeni bir aşamaya girerken, yürünen yolun bir değerlendirilmesinin yapılması zorunludur. Böylece, devrimci sınıf mücadelesinin bugün hangi düzeyde olduğu ve hangi noktadan devam edeceği hakkında emekçi kitlelerin önü aydınlatılmış olur.

Ana çizgileriyle devrimci mücadelenin gelişim sürecinin bazı sonuçları:

1-Devrimin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, iktidar sorununu çözememiştir. İktidar sorununu çözemedik, fakat bugüne kadar gelen mücadeleden dersler sonuçlar çıkarttık. Örgütlü devrimci mücadele, önceki mücadelenin sonuçlarını, yeni aşamada, kendine başlangıç yaptı. Devrimci mücadelenin sonuçlarını özümlemiş olarak, mücadelede daha az ve daha küçük hata yapıyoruz. Önemli bir nokta, kaçınılması gereken hatalardan kaçınıyoruz. Bu da düşmanı yenmenin yollarını deneyimlerle daha iyi öğrendiğimiz anlamına gelir.

Devrimci mücadelenin tarihsel sonuçları, proletaryanın deneyimidir. Mücadelenin yeni aşamasında daha deneyimli olarak hareket ediyoruz. Sınıf mücadelesi karşıtların mücadelesidir. Düşman sınıfın da deneyimli olduğunu göz önünde tutmalıyız. Savaş halindeki ordular gibi savaşan proletarya da yalnızca kendi durumunu göz önünde tutarsa büyük hatalar yapar.

2-Mücadele yarım yüzyılı aştı. Bu zaman içinde birçok mücadele süreci yaşandı. Tüm mücadele tarihi boyunca, başarılarımız kadar başarısızlıklarımız da oldu. Güçlü yanlarımızın yanında, zayıflıklarımız da oldu. Olgunlaştık, fakat çocukluk ve delikanlılıklarımız da oldu. Yetersizliklerimiz, tecrübesizliklerimiz de vardı. Bütün bu tarihte olanlara devrimci bir bakışla, devrimin zaferi bakış açısıyla baktığımızda, her biri eğitici oldu. Geçen yıllar, devrim eğitimi yıllarıdır. Toplumsal pratiğin eğiticiliğidir. Dünya komünist hareketinin çok iyi bilinen ifadesiyle söylersek, pratiğin çelikleştirici okulundan geçmektir. Bu, sınıf mücadelesinin sonraki aşamalarına daha yetkinleşmiş olarak katılacağımız anlamına gelir. Devrimci hareketlerin yaygın söylemiyle, mücadele ve örgütlenmede ustalaşmış olarak yer alıyoruz. Ustalaşmış devrimci hareket, savaşta, bir avantajdır.

3-Türkiye işçi sınıfı ve emekçi halkların toplumsal kurtuluş mücadelesi, Kürt halkının ulusal ve toplumsal (sınıfsal) kurtuluş mücadelesinin koşulları her yönden olgunlaşmıştır. Birleşik devrim hem nesnel olarak hem de öznel olarak olgundur. Yeterince olgundur. Birleşik devrim bu düzeyiyle zafere ulaştırılabilir. Bu, Türkiye ve Kürdistan proletaryasının devrimci tarihsel görevlerini pratikte yerine getirmesine bağlıdır. Unutmamak gerekir ki, olgunlaşmanın sonrası, çürümedir. Kapitalist toplumu yıkmak için gerçek devrimci mücadeleleri yürütmeyen siyasi hareketler sonunda kapitalizme teslim olur ve bu köhnemiş sistemle bütünleşirler, eski toplum tarafından absorbe edilirler. Toplumun kendisi devrimci dönüşüme uğramadan, çürüme devam eder ve derinleşir.

4-Her koşulda, her durum ve ortamda bedeli ne olursa olsun, devrimi savunma ve devrim için mücadele verme, yine sınıf mücadelesinin bütün aşamalarında proletaryanın bağımsız sınıf politikasını izleme, ilkelerde ödün vermeme, sosyalizm bayrağını her daim yüksekte tutma. Bunlar, bütün mücadele tarihi boyunca yarattığımız devrimci değerlerdir. Devrim ve daha üstün bir toplum için savaşırken, bu değerlere dayanacağız. Bu değerler, uzun devrimin çok önemli kazanımıdır. Bayrağının üzerine işçi sınıfının kurtuluşu yazan bir parti, amacına birçok devrimci değer yaratarak ilerler.

5-Bugünkü sonuçların sağlanmasında, devrimcilerin sınırsız özverileri, etkileyici kahramanlıkları ve işçi sınıfının kurtuluşuna adanmış yaşamlar var. Devrim, devrimin ortak değeri olan ölümsüzleşenlerimizle, onların büyük mücadelesiyle bugünkü ileri noktaya geldi. Büyük insanlık, bağrında bu insanları çıkarmadan o büyük ideallerini gerçekleştiremez. Uzun iç savaş, uzun devrim birkaç kuşağı kapsadı. Bu kuşakların bütün çabalarına karşın asıl sonuca ulaşamadık fakat, nihai sonuca, bugüne kadar yaratılan tarihsel sonuçlarla ulaşacağız.

6-Devrim bugüne kadar sayısız eylem, isyan ve ayaklanmayla ilerledi. Devrim, zafere ulaşmak için bundan sonra da gerekirse bir dizi ayaklanmaya; sayısız siyasi eyleme başvurur. Uzun mücadeleye ve sayısız devrimci siyasi ve toplumsal başkaldırıya karşın, devrim başarıya varmadı. Sorun bu şekilde eksiktir. Doğru sonuçlara ulaşmak için sorun bütünlüklü olarak konmalıdır. Devrim zaferle sonuçlanmadı fakat, devrimin zaferi için toprağı iyi sürdü. Bu toprakları devrim toprağı durumuna getirdi. Sürülü devrim toprağında sonuç almak bize, bizim devrime önderlik etmemize, hedefi gerçekleştirecek biçimde sürece müdahale etmemize bağlıdır.

7-Devrim yarım yüzyıldan fazla süre önce, ilk başlarda kısa süren örgütsüzlükten sonra, başından beri örgütlü olarak davrandı. Geçen zaman içinde, devrimci örgütten devrimci komünist partiye vardı. Böylelikle sınıf mücadelesi daha ileriye gitti. Emekçi kitlelerin en ileri kesiminde örgütlülük bilincinin gelişmesi ve sınıf mücadelesinin örgütlü olarak varlığını sürdürmesi ve yükselmesi düşmanla savaşta emekçi ve sömürülenlerin bir üstünlüğüdür. Sağlam devrimci komünist parti olmadan 12 Eylül darbesini ve sonraki şiddetli baskı ve saldırı yıllarından yani ateş hattından geçilip bugüne çıkılamazdı. Bütün dönemlerde örgütlülüğünü devam ettiren devrim zafere ulaştığında bu zafer, gerçekten büyük bir zafer olacaktır. Örgütlü mücadeleyle şimdiki sonuçlar alındı. Bugünkü örgütlü kuşaklar, daha iyi sonuçlar alacaktır ve almalıdır.

8-Son yarım yüzyılın tümünü boydan boya geçen uzun devrim -ki uzun devrim, uzun iç savaşta gelişiyor- bu kadar zaman süresince tek biçimli mücadeleyle bugüne gelemezdi ve bu şekilde bugüne gelmedi. Mücadele uzun soluklu oldu. Geçen zaman içinde, tarih ve politik koşullar, karşımıza birçok mücadele biçimi çıkardı. Somut duruma göre farklı mücadele biçimlerine başvururken, bu konuda zengin birikimlerimiz oldu. Tarihsel gelişme, yarın karşımıza yeni mücadele biçimleri çıkardığında bunu karşılayacak bir yetenek gösterebiliriz. Bu, sınıf mücadelesinin gelişimine ayak uydurmak demektir. Bu, sosyalist proletarya ve proletaryanın devrimci sınıf partisi açısından devrime önderlik ettiği anlamına gelir.

9-Emeğin kurtuluşu kavgası, yeni bir aşamaya girdi. Yeni aşama mücadelenin yalnızca kendi gelişimiyle geldiği bir aşama değil, tarihsel bir aşama. Bu, tarihsel olay denilen bir momenti anlatır. Tarihsel olay, nesnel toplumsal gelişmenin bir zorunluluğu değil sadece. Siyasal ve toplumsal hareketlerin geldiği bir dönemi anlatır. Sayısız bireyin istek ve özlemlerinin ezilen ve sömürülenlerin arzularının bir noktada çakışmasıdır. Bu, toplumsal patlamayla açığa çıkar. Uzun devrim, tarihsel olay noktasında, ani olayların ve çeşitli etkenlerin tetiklenmesiyle, her zaman patlak verebilir. Zamansız devrim yoktur artık. Uzun süren mücadelenin geldiği nokta burasıdır. Burada her şey, devrimci sınıfın devrimi gerçekleştirme iradesine ve öncü partinin, önderlik niteliğine bağlıdır.

10-Birçok sosyalist hareket, devrimin büyük bir kitle gücüne sahip olduğu zaman bile iktidar sorunu, pratik politik bir görev olarak önüne koymadı. İktidarın, proletaryanın kurtuluşundaki öneminden çok söz edildi. Fakat, bunun daha ilerisine gidilmedi. Oysa iktidar sorunu tam da bu anlayışın ilerisine ve ötesine gidilerek çözülebilir. İktidar sorunu çözümünün ivediliği devrimin güncelliğine bağlı olarak doğru biçimde konabilir. Bugün devrimcileşen büyük bir kitle var. Devrim büyük bir güçtür. Asıl mesele, bu büyük devrimci gücün, temel devrimci hedeflere yöneltilmesidir. Temel devrimci hedefe yöneltilmemesi durumunda birçok insan devrim saflarını terk ediyor ve çürüyor. Mücadele gelip iktidar sorununun pratik çözümüne dayanmıştır. Devrimci durum koşullarında, iktidar sorunu ve iktidarın ilk eseri olan GDH yükselen devrimin çözmesi gereken ivedi ve en önemli sorundur.

11-Devrim, onyıllarca varlığını koruyup bugüne nasıl geldi? Ne faşist askeri darbeler önüne geçebildi devrimin, ne de örgütlü komünist mücadelenin bütün tarihinin burjuvazinin şiddetli saldırıları altında geçmesinin. Devrimci komünizmin sağlam savaşçılığının ve ona ulaşmadaki isteğinin, etkileyici esinlendirici kararlılığının buradaki rolü çok açık. Başka olguların rolünü de belirtmek gerekiyor. Devrim, emekçi halk kitlelerinin arzusunun ve insanca yaşam biçimi özlemlerini gerçekleştirmeyi hedeflediği için, devrimci hareket halk tarafından yaşatıldı, desteklendi ve sonunda halk hareketi oldu. Dahası var. Amacı emeğin kurtuluşu, sınıfların kaldırılması olan devrim, evrensel gelişme doğrultusunda hareket ediyor. Bunun için hiçbir engeli, engel olarak görmez. Devrim burada durmayacak, düşman ne yaparsa yapsın, kesin sonuç alana kadar sürecektir.

12-Kapitalist toplumun temel çelişkisi olan emek-sermaye çelişkisi, ekonomik alanda, ücretli emeğin sömürüsü sırasında ortaya çıkar. Bu toplumda emek sermaye eksenli birçok çelişki üst üste binmiştir. Toplumsal çelişkiler, devrimin ilerlemesi sırasında açığa çıktı, keskinleşti. Sınıf savaşının çeşitli biçimleri, ekonomik temeli etkilediği için, dolaysıyla uzlaşmaz, sınıf çelişkisi üstünde de etkide bulundu. Devrimin gelişimiyle açığa çıkmasına karşın, devrim çelişkinin çözümünü sağlayamadı. Uzun devrimci mücadeleden sonra, devrimin ilerletmesi en sonunda çelişkinin çözümü aşamasına gelmiştir. Gelinen aşamadaki mücadele, toplumun geleceğini tayin edicidir.

13-Sınıf mücadelesinin yeni aşamasına girerken, politik ve askeri bilgiyle donanımlıyız. Bilgi, yalnızca kendi sosyal pratiğimizi kapsamıyor, yalnızca son iki yüzyılın toplumsal devrimlerini ve kurtuluş savaşlarının bilgisiyle sınırlı değil. Avrupa ve Asya’daki feodal prensliklerin savaşlarının bilgisinin yanında burjuva devriminden sonra Avrupa’daki devletler arasındaki savaşların bilgisine de sahibiz. Dış savaşlar gibi bir savaş olan iç savaşların geniş bilgisini de taşıyoruz. Sahip olduğumuz bilgiyi, gerekli çıkarsamalar, değişiklikler yaptıktan sonra güncel, canlı sınıf savaşına uyguluyoruz. Sermaye dünyasıyla savaşın yeni aşamasına teorik deneyim ve bilgi yönünden güçlü olarak giriyoruz.

14-İçinde olduğumuz aşamanın çok önemli bir özelliği, kadınların görüş (akıl) ve güç olarak, özgürlük hareketi olarak, devrimin ön sıralarında etkin ve kitlesel olarak yer almasıdır. Devrim şimdi daha güçlü ve daha cezbedici. Emeğin ve kadınların kurtuluş kavgasında ileri bir noktadayız.

15-Devrimci mücadelenin şimdiki aşamasının en belirgin yönlerinden biri, proletarya enternasyonalizmi ilkesini pratikte savunmasıdır. Enternasyonalizm, devrime itiş veren dünya proletaryasının ortak gücüdür.

Ulusların Kendi Kaderini Tayin Hakkının, Kürdistan sorunu temelinde çözülmesi anlayışı ve bilinci kitlelerin arasında yerleşti. Ulusal sorunun çözümünde bu bakış açısı birleşik devrimin bir kazanımıdır. Birleşik devrim, Türkiye ve Kürdistan proletaryasının önderliğinde ve halkların mücadele birliğiyle zafere ulaşır.

16-Savaşan proletarya ve onun devrimci sınıf partisi materyalist tarih anlayışına dayanıyor. Tarihsel materyalizme göre, burjuvaziyle, tarihsel hesaplaşmada sınıf savaşı ne kadar sancılı ve çetin geçerse geçsin, sonunda biz kazanacağız. Yeni ve insani toplum eskisinin yerini alacaktır. Son sözü, partinin önderliğinde savaşan devrimci kitleler söyler.

C.Dağlı