KBG İkbal Ve Ayşenur İçin Tünel'den Şişhane Meydanı'na Yürüdü

İstanbul'da Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla yüzlerce kadın bir erkek tarafından katledilen İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil için Tünel Meydanı'nda toplandı. "Katledilen Kadınlar İsyanımızdır" diyen kadınlar Şişhane Meydanı'na yürüyüşe geçerek basın açıklamasını burada gerçekleştirdi.

İstanbul'da 4 Ekim günü fail Semih Çelik tarafından yarım saat arayla katledilen İkbal Uzuner ve Ayşegül Halil için kadın örgütleri ülke genelinde sokaklara çıktı.

İstanbul'da bugün Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla yüzlerce kadın akşam saatlerinde Tünel Meydanı'nda bir ellerinde dövizleriyle bir araya geldi.

Hasta, Cani, Sapık Değil Erkek Şiddeti - Erkek Şiddetine Karşı Önleyici Politikalar Hemen Şimdi" yazılı pankart açılan eylemde"İstanbul’da bir erkek iki kadını katlederken devlet koruyucu, önleyici ve caydırıcı hiçbir adım atmıyor. Beyoğlu’nda bir kadını taciz eden, yere düşürüp saldırıda bulunan erkekler suç kayıtlarına rağmen serbest bırakılıyor; sosyal medyada yayılması ve tepkilerin yükselmesi sonucu tekrar yakalanıyor. Devlet; yargısıyla, kolluğuyla şiddete maruz kalanların beyanlarına göre değil, sosyal medya tepkilerine göre görevini yapmaya tenezzül ediyor" denilerek devletin iddet uygulayan erkekler hakkında herhangi bir işlem yapmadığını ancak toplumsal tepki sonucunda göstermelik gözaltılarla yetindiğine işaret edildi.

Kadınlar uzun süre erkek egemen sistemin yarattığı kadına yönelik şiddeti ve hükümetin kadın düşmanı politikalarını sloganlarla protesto etti. Ardından kadınlar "Aç aç barikatı aç" diyerek polis barikatının önünden Şişhane Meydanı'na yönelerek yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca "Sokaklar, Meydanlar Geceler Bizim Senin mi Sandın", "Kadın Cinayetleri Politiktir", "Jin Jiyan Azadi", "Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz", "Geceleri de Sokakları da Meyfanlsrı da Terk Etmiyoruz" sloganları attı.

Sloganlarla Şişhane Meydanı'na ulaşan kadınlar "İkbal Uzuner Ayşegül Halil İsyanımızdır" sloganıyla kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddeti protesto eden kadınlar basın açıklamasını yaptı.

"Kadınların erkek şiddetine maruz kalmasını önleyici, koruyucu tedbirleri almak, şiddetten uzaklaşmak isteyen kadınlara dair bütünlüklü bir politika geliştirmekle yükümlü devlet bu sorumluluklarına dair hiçbir adım atmazken; erkek şiddetine karşı sokaklarda sesini yükselten kadınların, bizlerin eylemlerini engellemek için kolluk kadınlardan önce alanlarda oluyor" denilen açıklamada sokakların kadınlar için güvensiz ve tedirgin hale getirilmeye çalışıldığını. ‘O saatte dışarıda ne yapıyordu?’ sözleriyle, ‘güçlü aile birliği’ politikalarıyla kadınların aileye, evlere, dört duvara mahkum edilmeye çalışıldığı ifade edildi.

"Kadınların kahkahasına, kaç çocuk yapacağına, hangi saate hangi sokakta olacağına karar vermeye çalışan cinsiyetçi diliniz erkekleri cesaretlendiriyor. Kadınları güçlü, kutsal olarak tanımladığınız şiddet, baskı, sömürü dolu ailenin ‘makbul’ ferdi haline getirmek istiyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz. Kadın düşmanı politikalarınıza itirazımız, isyanımız var" diyen Kadınlar Birlikte Güçlü, erkek şiddetinin üstünü ‘alkollüydü, uyuşturucu, bağımlısıydı, psikolojik sorunları vardı’ gibi bahanelerle örtmeye çalışanlara da buradan tekrar hatırlatıyoruz. Şiddetin kaynağı patriyarka, faili ise erkeklerdir. Arkasına saklandığınız bahaneler, faili görünmezleştirmek için oluşturduğunuz magazinsel hikayeler değil" dedi.

Ülkede her ırktan, her sınıftan, her kesimden erkeğin şiddet uyguladığına tanık olduklarını belirten KBG, Biz bu ülkede hiçbir kadının eşit ve güvenceli koşullarda özgür bir şekilde yaşamadığını biliyoruz. Baba, koca, devlet, patron fark etmeksizin şiddet her yerden geliyor. Şiddeti önleyecek olan yaptırımların uygulanması bir yana İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek, kadınların mücadelesiyle elde edilen kazanımlarını gasp ederek, 6284’ü tartışmaya açarak, şiddet uygulayanları karakollardan, adliyelerden serbest bırakarak failleri cesaretlendiren bir iktidar ile karşı karşıyayız" dedi.

Kaybolan, katledilen kadınların isimlerinin sayıldığı açılamada "Sizin iktidarınızda kadınlar şiddete maruz kalıyor, öldürülüyor, daha da yoksullaştırılıyor, ötekileştiriliyor" denildi.

İktidarın kadın düşmanı politikalarına değinen "Kadın cinayetleri politiktir diyoruz. Bu yüzden söylüyoruz: Erkek katlederken devlet koruyor. Artık yeter!" diyerek kadınların isyanını dile getirdi.

KBG basın açıklamasını "Korkmadan, susmadan, itaat etmeden sokaklarda istediğimiz saatte güvenle var olma hakkımızdan vazgeçmemeye, erkek şiddetinin karşısında sesimizi yükseltmeye, özgür bir yaşam için mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadınları katleden erkeklerden de; fail erkekleri koruyup aklayanlardan, cesaretlendirenlerde de hesap soracağız.

Sokaklarında katledilmediğimiz; iş yerlerinde ayrımcılığa maruz kalmadığımız, sömürülmediğimiz; bizi hapsetmeye çalıştıkları ailelere mahkum olmadığımız bir yaşamı hep birlikte kuracağız.

İkbal’in, Ayşegül’ün, daha nicesinin hesabını sorarak mücadelemize devam edeceğiz. Çünkü biz birlikte güçlüyüz" diyerek tamamladı. Kadınlar bir süre daha alanda kalarak sloganlarına devam etti.