< < "Yargılanması Gereken Agrobay İşçilerinin Haklarını Kullanmasına Engel Olan Makamlardır"

 

Tarım-Sen üyesi oldukları için işten atılan Agrobay Seracılık işçilerinin direniş sırasında iki kez gözaltına alınmalarına ilişkin açılan davanın duruşması bugün Bergama 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava 20 Aralık tarihine ertelendi.

İzmir'in Bergama ilçesinde bulanan Agrobay Seracılık'ta çalışan 39 işçi Tarım-Sen üyesi oldukları için işten atılmaları üzerine başlattıkları eylem sürecinde 8 ve 15 Eylül 2023 tarihlerinde 22 kişi "Gösteri ve yürüyüşler kanununa muhalefet etmek" suçlamasıyla gözaltına alınmışlardı. Gözaltına alınöalarına ilişkin açılan davanın duruşması bugün Bergama 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

İşçilerin yanı sıra sendika temsilcilerine ve dayanışma için alanda bulunanlara karşı 2911 sayılı kanuna muhalefetten açılan ve ilki 26 Nisan tarihinde görülen dava ise hâkimin reddi talebi nedeniyle 20 Eylül’e ertelenmişti.

Bugün görülen davanın duruşmasına ise işçiler, sendika yöneticileri ile avukatları hazır bulunurken Bergama Demokrasi Platformu, Dikili Emek ve Demokrasi Platformu, Bergama Çevre Platformu ile siyasi parti temsilcileri destek verdi.

 

"Emniyet Güçleri Hakkını Arayan İşçileri Değil Şirketi Koruyor "

İşçiler duruşmada verdikleri ifadelerinde çalıştıkları süreçte yaşadıkları haksızlıkları anlatarak, çalışma koşullarının düzeltilmesi için sendikaya üye olduklarını ve işten atıldıklarını belirtti. Sendikaya üye olmak ve haklarını aramak için eylem yapmanın anayasal hak olduğunu söylediler.

Gözaltına alındıkları tarihlerde de polis müdahalesini gerektiren bir durum olmamasına rağmen polis saldırısına uğradıklarını ve gözaltına alındıklarını anlatan işçiler bu saldırıda arkadaşlarının bazılarının yaralandığını, sakatlandığını, bazılarını ise baygınlık geçirdiğini aktardı.

İşçiler, emniyet güçlerinin hak arayan işçiler yerine onların hakkını gasp eden şirketi savunduğunu belirterek beraatlerini istedi. Duruşma sonrasında adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında Tarım-Sen avukatlarından İbrahim Arzuk Agrobay işçilerinin tazminatlarının ödenmesi talebiyle yaptıkları eylemin engellenmesi için yapılan gözaltılar sonucunda açılan davaya girdiklerini belirtti.

 

"Yargılanması Gereken Hak Aramayı Engelleyen Makamlardır"

Anayasaya göre herkesin kamu güvenliğini ihlal etmeden toplantı, gösteri yürüyüşü yapma hakkı bulunduğunu ifade eden Arzuk, işçilerin tazminatlarının bugüne kadar ödenmediğini, üstüne bir de dava açıldığına dikkat çekti. Arzuk "Bizler işçileri yalnız bırakmamak için gönüllü olarak yanlarındayız. Yargılanacak olanlar hak arayan işçiler değil, onların hak aramasını engelleyen makamlardır" dedi.

 

"Zor Şartlarda Çalıştık Hala Paramızı Alamadık"

Agrobay işçilerden Filiz Çetinkaya ise sendikaya üye olduktan, iki gün sonra çıkarıldıklarını söyledi. "İki sene sigortamı ödemediler benim. Çok zor şartlar altında çalıştık. Lavaboya giderken bile izin aldık. Hakkımızı aradık, paramızı istedik, alnımızın terini elimizin emeğini istedik. 'Vereceğiz' dediler çıkarırken, ne tazminatımızı verdiler, ne aylığımızı. Aylığımızı bile 4, 5 ay sonra verdiler" diyen Çetinkaya haklarını aramaya devam edeceklerini belirtti.

 

"İşçilerin Hak Arama Ve Sendikaya Üye Olma Hakları Yargılanıyor"

Tarım İşçileri Sendikası Başkanı Umut Kocagöz konuştu. Kocagöz ise yıllarca Agrobay işletmesinde çalışan ve hakları gasp edilen işçi işçilerin haklarının gasp edilmesine karşı başlattıkları direnişin yargılandığını söyledi.

Aynı zamanda sarı sendikalara karşı, patrona, bürokrasiye karşı sonuna kadar mücadele etme iradesi gösteren Tarım İşçileri Sendikasın yargılandığını vurgulayan Kocagöz "Sendikanın çağrısıyla Agrobay işçilerine destek çıkan dostlarımız, tüm kamuoyunun, tüm emekçilerin savunma hakkının yargılandığını ifade ettik. Asla geri durmayacağımızı, bu dava ve yargılamaların bizi vazgeçiremeyeceğini, bunun Agrobay’ı ve Agrobay gibi şirketleri, holdingleri kollamak olduğunu buradan ifade ediyoruz. Bu holdingçi yargıya karşı sonuna kadar işçilerin yanında olacağız" dedi.

 

"Silahların Gölgesinde Bir Yargılama"

Bergama Çevre Platformu dönem sözcüsü Erol Engel ise; "Davada işçi arkadaşlarımızın ifade verirken, otomatik silahların bulunduğu duruşma salonunda, yargılamanın ne kadar objektif olacağını takdirlerinize sunuyorum. Kesinlikle silahların gölgesinde bir yargılama söz konusudur. Dolayısıyla işçilerin gösteri yürüyüşü hakları da bu anlamda yargılanıyor. Bu davanın derhal adli makamlarca geri çekilip iptal edilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

https://youtu.be/qSK07O_Yiqc?si=EHV3Dfj5fBVp2e3x