< “Belki Daha Yolun Başındayız Ama Kararlıyız, Güçlüyüz”

Sendikalaştıkları için işten atılan As Plastik işçileri, 19 gündür fabrika önünde eylemlerini sürdürürken, bugün de sendikaları Petrol İş ile birlikte Grev kararı astılar. As Plastik işçilerini grevlerinin ilk günü ziyaret eden Mücadele Birliği okurları, işçilerle süreç hakkında kısa bir söyleşi yaptı.


Merhaba, bize kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba ben Savaş Çakmak, As Plastik’te işyeri temsilcisi ve aynı zamanda Petrol İş’in baş temsilcisi olarak 9 yıldır burada çalışıyorum. 2022 Mayıs ayından beri burada sendika mücadelesi vermekteyiz.

 

Bize örgütlenme sürecinizden ve bu süre zarfında yaşadıklarınızdan bahsedebilir misiniz?

2022 yılında sendikamız burada bir örgütlenme süreci başlattı. İşveren bunu haber alınca temsilci arkadaşlarımızı işten atmıştı. 1 hafta fiili bir grev gerçekleştirerek onlara geri adım attırmış ve kazanım elde etmiştik. Sendika temsilcisi arkadaşları işten atıp, sendika düşmanlığına rağmen, fabrika bu kararlı duruşumuz sayesinde örgütlenmemizin önünde duramadılar. 2 yılı aşkın süredir yürüttüğümüz örgütlenme sürecinde yeterliliği sağladık ve işverenle TİS görüşmelerine oturduk. Ancak 4. toplantının ardından işveren görüşmelerden çekildi ve yine sendika düşmanlığına soyundu.

İşveren anayasal hak olan sendikal hakkımızı maalesef tanımıyor ve ‘bu iş yerinde sendika istemiyorum’ diyor. Onların bu inadı, süreci greve kadar getirdi. Toplu İş Sözleşmesi masasından maalesef bir netice alamadığımız için 19 Eylül itibariyle grevimizi başlattık. Burada bir mücadele ve direniş içerisindeyiz ve bütün haklarımızı savunacağız. Üretim tamamen durdu. Yaklaşık 10 işçi arkadaşımız hukuksuz sebeplerle kod 46 ve kod 49’dan işten atıldılar. 150 çalışan arkadaşımızın katılımıyla bugün grevimizin 1.; fabrika önündeki direnişimizin ise 19. günündeyiz.


Türkiye’de işçi sınıfı zor günlerden geçiyor. Açlık, yoksulluk, sendikal baskılar gibi bir dizi sorundan bahsedebiliriz. Ama buna karşı da her yere yayılan, gelişen bir sınıf mücadelesi var. Fernas, Polonez ve daha nicesi. Bu eylemsellikler ile dayanışmanız var mı?

İşçi kardeşlerimizin başka bölgelerde yürüttüğü direnişlerden haberdarız ve zaman zaman dayanışıyoruz. Hepimiz bir hak mücadelesi veriyoruz, işverenler her türlü hukuksuzluğu kullanarak haklarımıza saldırıyor. Bizim de örgütlenmedeki amacımız kölelik koşullarına karşı çıkmaktı, bir araya gelebilmekti. Belki daha yolun başındayız ama kararlıyız, güçlüyüz, kazanacağımıza olan inancımız tam.


Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Destekleriniz için teşekkür ederiz.


Biz teşekkür ederiz.