< İsviçre’de Kadın Grevi

İsviçre’de son beş yıldır her yıl 14 Haziran’da yapılan Kadın Grevi’ne, bu yıl sayıları on binleri aşan katılım sağlandı. Kadınlar, kelimenin tam anlamıyla Basel meydanlarını doldurdu. Aynı anda bir çok şehirde yapılan Kadın Grevi yoğun katılımlarla gerçekleştirildi.

Emekçi Kadınlar (EKA)'nın da aralarında olduğu, çeşitli taleplerle bir araya gelen kadınlar;

Emeklilik ücretlerinin iyileştirilmesi, eşit ücret, haftada 35 saati aşmayan çalışma saatleri, toplumsal cinsiyet eşitliği gibi taleplerin yanı sıra, en öne çıkan konulardan biri kadın cinayetleri oldu.

Kadın Cinayetlerini Durdurun Platformu’nun araştırmasına göre, İsviçre’de her iki haftada bir kadın katlediliyor. Bu sayı, İsviçre gibi ekonomik refahı yüksek ülkelerde, korkunç rakamlar olarak görülüyor ve işlenen kadın cinayetlerine karşı kadınlar her defasında daha fazla sokağa çıkıyorlar.

Yapılan açıklamalarda, “kapitalist ve erkek egemen sistemin neden olduğu kadın katliamları dile getirildi. Kadın cinayetleri münferit bir olay değil, bir aile dramı değil... bunlar sadece ataerkilliğe dayanan yapısal şiddetin görünen kısmı.

Kadın cinayetleri hala aile içi şiddet olarak görmezden geliniyor. Ancak sonuçta kadın cinayeti, kadınların katlandığı maksimum ataerkil ve kapitalist şiddettir” denildi.

Taşınan dövizlerin bir çoğunda “Aile Dramı Değil Kadın Katliamı” yazılıydı.

Organizatörlere göre grev çağrısına sadece Basel'de 15 bin -20 bin arası kadın katıldı. Bu, onların beklentilerinin 3 katini asan bir rakam. Tüm İsviçre'de greve katılan kadın sayısı 150 bini buldu.

Basel’deki Theaterplatz’da göstericiler, kadın cinayetlerine, eşitsizliğe dikkat çektiler.

Aynı nitelikler için daha az ücret ödenmesi ve kadınlar için daha düşük emekli maaşı gibi sorunlar sık sık dile getirildi.

Yürüyüş boyunca kitle sürekli olarak “Filistin’e Özgürlük”, “Gazze’ye Özgürlük”, “Enternasyonal Mücadeleyi Yükseltelim”, “Soykırıma Son” denilerek faşizme ve kapitalizme karşı sloganlar atıldı.

Gençlerin çok yoğun bir katılım sağlaması da gözlerden kaçmadı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu göstericiler “Ataerkilliği, Kapitalizmi, Irkçılığı ve Faşizmi Yıkın, Sosyalizmi Kurun” pankartları taşıdı.

Gençler yürüyüş boyunca sürekli ve hep bir ağızdan ritmik olarak “Devrim, Devrim, Devrim” diye haykırdı.

Büyük gösteri, Basel’deki Tiyatro Meydanı’nda başladı ve Wettstein Köprüsü üzerinden Basel şehir merkezinde daire oluşturacak şekilde şehrin göbeğine taşındı. Geçen yıl İsviçre genelinde 350 bin kişi kadın hakları için gösteri yapmak üzere toplanmıştı. Bu yıl bu sayı, katlanarak arttı.


EMEKÇİ KADINLAR