< Zindanlar Sorunu İktidar Sorunudur

19 Aralık zindan katliamının 24. yılında Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) Sarıgazi DEM Parti’de bir etkinlik düzenleyerek katliamı andı.

TDİ’nin 19-22 Aralık 2000 zindan katliamı için düzenlediği panel, saygı duruşu ile başladı. İlk olarak Dayanışma Ağı'ndan Gönül Karagöz söz alarak 19 Aralık gününü ve yaşadıkları katliamı anlattı.

Panelde moderatörlük yapan Fatma Yıldırım, Bayrampaşa katliamında yaşananlara değinerek, sözü katliamı Ümraniye zindanında karşılayan ve 28 yıl sonra beraat edip tahliye olan Ergül Çiçekler söz aldı.

Çiçekler bu 1 yıl içinde çok sayıda programda 19 Aralık'ı anlattığını, ama aslında hiçbir şey anlatmadığını söyleyerek, “Bu insanlar bu gücü, bu azmi nereden buluyorlardı? Bu mücadeleye olan inançtır.” dedi.

"O zindanlara bizi gömmeye gelenler, o zindanlara gömüldüler, yenildiler. Ömür boyu göğsümüzde taşıyacağımız madalya budur." diyerek, geldiği yerde 10 bin tutsağın daha olduğunu hatırlattı.

Ardından MA-TUHAYDER eşbaşkanı Mehmet Şafi Erol söz alarak, dışarıda birlik olamadıklarını vurgulayarak, hem içeride tutsaklara, hem dışarıda ailelere yönelik uygulanan baskılara değindi.

TDİ adına tutsak yakını Hıdır Sabur söz aldı, 19 Aralık, Maraş ve Roboski katliamlarını anarak ölümsüzleşenleri selamladı.

Cezaevleri İnfaz Kurullarının kuruluşunu ve o kurulun aldığı kararlarla infazları yakmalarını hatırlattı, hasta tutsakların tahliye edilmeyip idama mahkum edildiğini söyledi. Devletin F tipleri ile yetinmediğini, S ve Y tiplerini açtığını anlattı. Tutsaklarla dayanışmak için TUHAYDER'in tutsaklara para yatırma kampanyasına TDİ olarak destek olduklarını söyleyerek dayanışma çağrısı yaptı.

Gönül Karagöz bir kez daha söz alarak, direnişin önemli bir öğesinin siper yoldaşlığı olduğunu ve devlete karşı bir cephe oluşturulabildiğini söyledi.

Fatma Yıldırım da TDİ olarak yapacakları eylem ve etkinliklere dayanışma çağrısı yaptı, 2025 Mart'ına kadar tutsaklara para yatırma kampanyasını sürdüreceklerini hatırlattı.

Etkinlikte verilen kısa aranın ardından TDİ'nin hazırladığı, 19 Aralık Katliamını içerisi ve dışarısı ile anlatılan bir video izlendi. Ardından zindanlar üzerine serbest kürsü başlatıldı ve izleyicilerden, eski tutsaklardan insanlar söz almaya başladı.

DKDer’den Türker Demirci, “zindan savaşları tarihi Diyarbakır'da başlar ve bir direnişler tarihidir” dedi.

SMF’den yapılan konuşmada “Hücreleri parçalamanın yolu, dışarıdaki mücadeleyi büyütmektir” denildi. 4 ay önce tahliye olan Mücadele Birliği Platformu’ndan Ali Ekber Sever, zindanlarda yaşanan sorunlara değinerek, kendisinin de 9 ay gecikmeli tahliye edildiğini söyledi, "iktidar sorununu çözmeden zindanlar sorununu çözemeyiz" dedi.

Ardından 19 Aralık'ta "güzelliğini devrime veren" Hacer Arıkan ile telefon bağlantısı kuruldu. 2000'de yaşanan zindan katliamı esnasında çocuk yaşta olan Sena Şat da, 19 Aralık’ın sadece katliamı anma değil, zindanlarda yaşanan sorunları gündeme getirme zamanı olduğunu söyleyerek, bu Katliamı anlattığı çizgi romanı Daima'ya ve yasaklanmasına değindi.

Ölüm Orucu Savaşçılarından oluşan Direnişçiler Korosu da şiirleri ve marşları ile etkinliği renklendirdi, duygulandırdı.

Ardından İsyan Ateşi ve Gölgedekiler Gruplarının birlikte verdikleri müzik dinletisi ile TDİ'nin anma etkinliği sona erdi.