Kasım Ayında 164 İşçi İş Cinayetinde Hayatını Kaybetti

İSİG Meclisi'nin raporuna göre Kasım ayında en az 164, yılın ilk on bir ayında en az 1708 işçi iş cinayetinde hayatını kaybetti. Kasım ayı raporunda çocuk işçi ve 50 üstü işçi ölümleri öne çıktı.

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi'nin hazırladığı rapora göre Kasım ayında en az 164 işçi, yılın 11 ayında ise en az 1708 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Verilerin yüzde 71’ini ulusal basından; yüzde 29’unu ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından alınan bilgilere dayanarak hazırlanan raporda Ocak ayında en az 161 işçi, Şubat ayında en az 149 işçi, Mart ayında en az 124 işçi, Nisan ayında en az 165 işçi, Mayıs ayında en az 142 işçi, Haziran ayında en az 139 işçi, Temmuz ayında en az 148 işçi, Ağustos ayında en az 192 işçi, Eylül ayında en az 157 işçi, Ekim ayında en az 167 işçi ve Kasım ayında en az 164 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

Kasım ayında en çok iş cinayeti; inşaat, taşımacılık ve tarım orman iş kollarında gerçekleşti. Rapora göre Kasım ayında İnşaat, Yol işkolunda 42 işçi; Taşımacılık işkolunda 23 işçi; Tarım, Orman işkolunda 20 emekçi (10 işçi ve 10 çiftçi); Metal işkolunda 13 işçi; Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 8 işçi; Enerji işkolunda 7 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 6 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 6 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Ağaç, Kâğıt işkolunda 5 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 5 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 4 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 3 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 3 işçi; Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 1 işçi ve iş kolu belirlenemeyen 11 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

Sektörel olarak bakıldığında ise sanayide 76 işçi, inşaatta 42 işçi, hizmette 26 işçi ve tarımda 20 işçi hayatını kaybetti. İş cinayetinde yaşamını yitiren işçilerden sadece 2 işçinin sendikalı olması dikkat çekiyor.

Kasım ayında işçilerin en güvencesiz ve en kötü koşullarda çalışan 9 göçmen işçi iş cinayetinde yaşamını yitirdi.

İş cinayetlerinde ölenlerin 10’u kadın işçiydi. Kadınların 6’sı hizmet, 2’si tarım ve 2’si sanayi sektöründe çalışıyordu.

Kasım ayında Trafik, Servis Kazası nedeniyle 35 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 33 işçi; Ezilme, Göçük nedeniyle 25 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 19 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 8 işçi; Şiddet nedeniyle 8 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 7 işçi; İntihar nedeniyle 6 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 4 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 4 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 2 işçi; Diğer nedenlerden dolayı 13 işçi hayatını kaybetti.

Kasım ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

14 yaş ve altı 1 çocuk işçi,15-17 yaş arası 6 çocuk/genç işçi,18-29 yaş arası 31 işçi,30-49 yaş arası 79 işçi,50-64 yaş arası 37 işçi,65 yaş ve üstü 3 işçi,Yaşını bilmediğimiz 7 işçi hayatını kaybetti. İSİG Meclisi bu ay raporda çocuk işçi ölümlerine ve 50 yaş üstü işçi ölümlerine dikkat çekti.

Kasım ayında yedi çocuk işçinin ölümü gerçekleştiğini ve bu yılın ilk on bir ayında 68 çocuk işçinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği belirtilen rapora göre 7 çocuk işçiden 2’si sanayide çalışan MESEM’li, 1’i sanayide çalışan göçmen işçi ve 4’ü inşaat işçisi.

İş cinayetinde yaşamını yitiren çocuk işçilerin ölüm nedenleri ise şöyle:

5 Kasım, Yunus Emre Küçükuzun, 17 yaşında, Konya Selçuklu 100. Yıl Mesleki Eğitim Merkezi 11. sınıf öğrencisi, sanayide çalıştığı gıda atölyesinde üzerine platin levha devrildi.

21 Kasım, Efe Baran Kazancı, 14 yaşında, Zonguldak Mesleki Eğitim Merkezi 9. sınıf öğrencisi, yanında çalıştığı elektrik ustası ile iş için bölgeye giderken araç kapalı hemzemin geçitten geçerken ray bakımı yapan lokomotif ile çarpıştı.

12 Kasım, Tarık El Deyab, 17 yaşında, Konya Karatay Vatan Sanayi Sitesi'ndeki bir fabrikada fenalaştı, siyanürden etkilenip düştüğü belirtiliyor. 20 Kasım (Dünya Çocuk Hakları Günü), İlhan Yolcu, 15 yaşında, Afyon Emirdağ’da sıvacılık yaptığı inşaatın 5.katında halatı kopan iskele yıkıldı, 16 yaşındaki kuzeni Burhan ise ağır yaralandı. 27 Kasım, Samet Demir, 17 yaşında, Ordu Ünye’den İzmir’de inşaatta çalışmaya giderlerken otomobilleriyle bir kamyon çarpıştı.

16 Kasım, Muratcan Ateş ve Yusuf Gözel, 17 ve 16 yaşındalar, Elazığ’da bir inşaat şantiyesinde operatörün bulunmadığı sırada binip hareket ettirdikleri teleskopik yükleyici devrildi.

Son yıllarda 50 yaş ve üstü emeklilik yaşına gelmiş ya da emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalan işçi ölümleri de dikkat çekiyor.

İSİG Meclisi'nin raporuna göre Kasım ayında iş cinayetinde 50 yaş ve üstü ölen en az 40 işçi yaşamını yitirdi.

Kasım ayından 50 yaş ve üstü işçilerden bazılarının ölümleri nedenleri ise şöyle:

30 Kasım, Bilal Kut, 63 yaşında, Denizli Acıpayam’da traktör kepçe ile tomruk yüklerken devrilen aracın altında kaldı.

30 Kasım, Mustafa Dirmen, 56 yaşında, Kayseri Melikgazi OSB'de bulunan DNZ Mobilya imalat fabrikasında yangın çıktı, başka bir fabrikadan emekli olduktan 2 ay sonra yeniden çalışmaya başlamıştı.

29 Kasım, Zekeriya Yılmaz, 56 yaşında, İstanbul Güngören’de kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı devam eden 4 katlı bir iş merkezinin üst kısmında çökme sonucu göçük altında kaldı, cansız bedenine 55 saat sonra ulaşıldı, hastaneden emekli olduktan sonra inşaatlarda çalışıyordu.

20 Kasım, Ali Yılmaz, 63 yaşında, Kocaeli Karamürsel’de 5 katlı bir apartmanın çatısını tamir ederken 12 metre yükseklikten düştü.

20 Kasım, Mehmet Yiğit, 61 yaşında, Kütahya Gediz’de DSİ'ye ait Üzümlü Barajı'nda sulama kanalı inşaatında döşenen dev borulardan biri çarptı.

20 Kasım, Ali Tamer Akyol, 55 yaşında, İstanbul Bahçelievler’de gece bekçisi olarak çalıştığı inşaatın temeline (4 metre yükseklikten) düştü, tezgahtarlıktan emekliydi.

18 Kasım, Mehmet Aldaş, 58 yaşında, Ankara Çankaya’da çalıştığı inşaatın 2.kat asansör boşluğundan yaklaşık 7 metre yükseklikten tahta zemin üzerine düştü.

17 Kasım, Mehmet Em, 54 yaşında, Adıyaman Merkez İndere (Zey) Köyü TOKİ deprem konutları inşaatında beton dökümü sırasında beton pompası hortumu kafasına devrildi, bu yıl İndere deprem konutları inşaatında tespit edebildiğimiz 8.iş cinayeti.

16 Kasım, Ayhan Evkaya, 58 yaşında, Konya Beyşehir Karayolları 36. Şube Şefliği’nde bakım trafik teknikeri, emeklilik dilekçesini verdiği gün işyerinde kalp kriz geçirdi.

10 Kasım, Cengizhan Kabak, 78 yaşında, Balıkesir Edremit’te gece bekçisi olarak çalıştığı inşaatın havalandırma boşluğundan bodrum kata düştü. 3 Kasım, Bekir Koz, 58 yaşında, Trabzon Of’ta tamirat yaptığı üç katlı bir binanın çatısından düştü. 15 Kasım, Özcan İbiş, 64 yaşında, İstanbul Sancaktepe’de bekçi olarak çalıştığı depoda fenalaştı.

10 Kasım, Ahmet Demir, 61 yaşında, Erzurum Yakutiye’de tır ile seyir halindeyken devrildi. 29 Kasım, Feyzi Cahanker, 78 yaşında, Sakarya Sapanca’da atık kağıt işçisi, kağıt topladıkları triportöre bir kamyonet çarpıp kaçtı.

18 Kasım, Cengiz Karadağ, 62 yaşında, Karaman’da atık kağıt işçisi, 01.35 sularında kağıt toplama arabasıyla evine giderken bir otomobil çarpıp kaçtı.

Rapora göre Kasım ayında Türkiye’nin 52 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede (kısa vadeli çalışmak için gidilen veya Türkiye menşeili şirketlerde çalışan) iş cinayeti gerçekleşti.

21 ölüm İstanbul’da; 9’ar ölüm Antalya ve Konya’da; 6’şar ölüm Muğla ve Şanlıurfa’da; 5’er ölüm Adana, Balıkesir, Bursa ve Denizli’de; 4’er ölüm Afyon, Ankara, Kocaeli, Malatya, Mersin, Ordu ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Gaziantep, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırşehir, Sakarya ve Van’da; 2’şer ölüm Aydın, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Hatay, Kırıkkale, Kütahya, Nevşehir, Osmaniye, Samsun ve Trabzon’da; 1’er ölüm Adıyaman, Batman, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Düzce, Hakkari, Iğdır, Isparta, Karaman, Kastamonu, Kırklareli, Manisa, Rize, Sivas, Uşak, Bulgaristan, Irak ve S.Arabistan’da meydana geldi.

Raporun tamamı ve grafikler için tıklayınız. https://www.isigmeclisi.org/21127-kasim-ayinda-164-yilin-ilk-on-bir-ayinda-en-az-1708-isci-hayatini-kayb